Gem de mere

Gem de mere

A venit vremea culesului de mere; si ca sa facem loc in camara, soiurilor de iarna, am strans intr-un gem gustos si sanatos pe cele de vara. Tare delicioasa a iesit bunatatea asta naturala, caci merele noastre sunt curate (a se intelege bio), iar chimenul negru si scortisoara au intregit savoarea apetisantelor fructe. Am folosit zahar invertit pentru un plus de sanatate al preparatului, pentru ca ai mei sunt mari iubitori de conserve - dulci mai ales, asa ca nu vreau sa-mi fac griji cand vine vorba de cantitatea consumata.

Reteta suna cam asa: ai nevoie de mere curatate si taiate, zahar un sfert din cantitatea de mere - zaharul invertit are putere dubla de indulcire fata de zaharul simplu (ale noastre au fost mieroase asa ca a iesit intocmai potrivit de dulce, dar daca cele folosite de tine sunt mai acre, suplimentezi zaharul in functie de preferinte), una bucata lamaie, un baton de scortisoara, chimen negru - sau negrilica cum i se mai spune.

Asadar, cum ziceam am curatat merele, le-am taiat, le-am cantarit pentru a sti de cat zahar am nevoie, iar apoi le-am pus pe o tava acoperita cu foaie de copt la cuptor - pana s-au inmuiat bine. Cand au fost gata, le-am pasat, apoi le-am pus intr-o oala pentru dulceata; am adaugat zaharul invertit, batonul de scortiosoara si am lasat la foc molcom pana am vazut ca incepe a se lega. Abia acum am adaugat chimenul negru, zeama de lamaie si tot la foc domol, amestecand cu bagare de seama, am lasat gemul la bolborosit pana a trecut testul farfuriei. Am scosul batonul de scortisoara si am umblut borcanele ce asteptau cuminti si sterilizate sa fie indestulate.

Minunat de simplu, savuros si sanatos!

 

 


Licori si scofeturi:

Dulceata de toporasi
Dulceata de salcam la pirostrii
Sirop de soc la rece pentru iarna
Sirop de mac
Leac de brad
Sirop de coacaze rosii
Dulceata de ceapa
Amestec de legume uscate
Dulceata de arde(i)
Apa de trandafir




Adauga comentariu


 Am citit si sunt deacord cu termenii si conditiile.
Posteaza