Dulceata de toporasi

Dulceata de toporasi

Prima dulceata Brankundita a fost cea de toporasi. Asa ca a ramas cu fel de lege: a venit primavara? e liliachiu tot cuprinsul curtii noastre? ... apoi, olfactiv si gustativ sa inceapa placerea!... plus ca tot culesul asta parca iti da un zvac nou, cat sa-ti vii in fire dupa toata hibernarea. Nu mai intind vorba, am mai scris-o, dar merita repetata aceasta reteta maiestoasa:

 ...acum trebuie să știi că pentru o dulceață gustoasă iți trebuie măcar vreo 400 gr de toporași, (dacă nu-i ai in grădină, bine ar fi să-i culegi din pădure, nu din parcuri ori alte locuri poluate) așa că inarmează-te cu răbdare că de nu ai condiție fizică te paște o febră musculară pe cinste; vorba soacră-mii: " ori vă-nvățați, ori renunțați..." da' nu-i loc să renunți, iți garantez că te vei indrăgosti de gustul rafinat al acestor nestemate flori.

Așadar, după ce culegi o poală zdravănă de toporași, doar inflorescența (fără codițe, ori frunze), să ai la indemană 1 kg de zahăr, 650 ml apă de izvor, nu mai mult de 1 plic de zahăr vanilat (nu ți-aș recomanda păstaie de vanilie, căci poate acoperi fina aromă a florilor, și-ar fi păcat), 1 lime mai rotofei și zemos, ori 2 dacă sunt mai mici (lime-ul e mai suav, dar dacă n-ai merge și o lămaie bondoacă) și terenul e pregătit pentru a transforma bucătăria intr-o distilerie cu "parfum comestibil". După ce speli florile in multă apă rece, cat să scapi de vreun fir de iarbă rătăcit, lasă-le să se zvante bine, apoi cu zeama cea acră freacă-le temeinic cat să le imbibi din plin. Pune pe foc apa, zahărul și plicul vanilat și lasă-le să tragă măcar cateva clocote sănătoase, apoi cand incepe a se ingroșa nițel, pune și florile și strecoară și zeama cea acră de a mai rămas printre ele. Cu un mixer cu picior eu am zdrobit vreme de cateva clipe florile, dar tu, dacă vrei le poți lăsa taman așa și vei avea o dulceață minunată cu flori intregi.

Pregătește-te apoi ca toată bucătăria să-ți fie invăluită intr-o aromă dumnezeiască de parfum franțuzesc și invarte cu sarguință pană se ingroașă aproape să nu-ți cadă de pe lingura (de lemn). Poți face testul farfuriei (pe marginea unei farfurii adanci pune un bob, iar dacă rămane țeapăn ca o bomboană, să știi că-i gata), iar după ce a trecut testul e numai bun de pus in borcane; borcane pe care le incălzești puțintel in cuptor cat să nu crape de emoție cand pui amestecul ăsta fierbinte ca o dragoste mare. După ce ai indestulat fiecare borcănaș, infiletează bine cate un capac și mai varăle-n cuptor cat pentru incă vreo 10 minute la un foc molcom dar hotărat fără a deschide ușa cuptorului. Se zice că toporașii ar fi folosiți in ritualuri de iubire, ba chiar că ar putea destinde nervi, apăi nu știu cum ai putea să fii incordat cand savurezi o astfel de ambrozie, ori să nu prindă drag de tine cel cu care imparți magia asta parfumată.


Licori si scofeturi:

Dulceata de salcam la pirostrii
Sirop de soc la rece pentru iarna
Sirop de mac
Leac de brad
Sirop de coacaze rosii
Dulceata de ceapa
Amestec de legume uscate
Dulceata de arde(i)
Apa de trandafir
Leacuri din galbenele
Dulceata de toporasi imaginea 2
Adauga comentariu


 Am citit si sunt deacord cu termenii si conditiile.
Posteaza